Alzheimerova nemoc způsobuje pokles kognitivních funkcí – myšlení, paměti a úsudku. Přesné příčiny této choroby nejsou dosud zcela známy. Je pravděpodobné, že je způsobeno několika faktory. Nejrizikovějšími faktory jsou věk a rodinné dispozice. Stejně tak přináší určité riziko alkohol, kouření, vyšší krevní tlak, deprese, snížená imunita a další. Alzheimerova choroba začíná pozvolně, kdy má člověk problémy s krátkodobou pamětí, postupně přibývají problémy s vyjadřováním, rozhodováním, jedinec je zmatenější. V posledních stádiích již člověk není schopen postarat se sám o sebe a je odkázán na pomoc druhých.
Přinášíme Vám seznam 10 potravin, které jsou velice účinné v boji s Alzheimerovou chorobou.
Olivový olej
Olivový olej je bohatý na spoustu vitamínů jako je A, D, E a K, je výborným antioxidantem, snižuje cholesterol a zpomaluje stárnutí. Mimo to má také výborné detoxikační účinky a působí preventivně před kardiovaskulárními a nádorovými chorobami.
Luštěniny
Luštěniny obsahují vysoký podíl sacharidů a bílkovin. Většina druhů fazolí zlepšuje krevní oběh, posiluje imunitu, snižuje cholesterol, podporuje látkovou výměnu a působí příznivě na funkci mozku a celé nervové soustavy. Čočka mimo vysoký obsah minerálů působí blahodárně proti chudokrevnosti a je výborným zdrojem energie.
Sýry
Může se Vám zdát zvláštní, že jsme do našeho výčtu zahrnuli také sýry. Je tomu proto, že sýry jsou jednou z potravin, která je úzce spojena s prevencí Alzheimerovy choroby. Podle studie z roku 2015 působí mléčné fermentované výrobky proti úbytku kognitivních funkcí a napomáhají ke zdravé funkci nervové soustavy.
Vlašské ořechy
Ořechy obsahují vysoký podíl tuků (zejména omega 3 mastných kyselin), bílkoviny, vlákniny, ale také minerální látky a vitamíny. Mají oxidační a protizánětlivé účinky, podporují krevní oběh a snižují krevní tlak. Příznivě působí na zdravotní stav srdce. Co Vám připomíná jádro vlašského ořechu? Ano, lidský mozek. Je to totiž výborná potrava pro jeho podporu a to především díky vitaminům E, B1 a B2. Také pomáhá odbourávat stres, nadměrnou únavu a deprese.
Lněná semínka
Lněná semínka jsou bohatá především na obsah omega 3 mastných kyselin, které jsou spojovány s účinnou prevencí Alzheimerovy choroby. Podporují kognitivní funkce a pomáhají oddálit nástup jejich úbytku.
Losos
Příjem ryb, zejména lososa je spojován se snížením úbytku kognitivních funkcí, zlepšuje strukturu a funkci mozku. Je to samozřejmě především pro vysoký výskyt omega 3 – mastných kyselin.
Brokolice
Brokolice obsahuje značné množství živin, které jsou mimořádně užitečné pro naše zdraví. Nejspíše díky vysokému obsahu draslíku napomáhá uchovávat zdravý nervový systém a podporuje lepší činnost mozku. Mimo to snižuje cholesterol, reguluje krevní tlak a díky obsahu glukorafaninu působí také jako prevence rakoviny.
Grapefruit
Grapefruit je výborný antioxidant, snižuje krevní tlak, ochraňuje stěny cév, aby se zde neukládal cholesterol. Je účinný při léčbě srdečních onemocnění a také jako prevenci Alzheimerovy choroby.
Celozrnné potraviny
Celozrnné potraviny mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Blahodárně přispívají k léčbě srdečních onemocnění, cukrovky, chronických zánětlivých onemocnění, ale také jako prevenci Alzheimerovy choroby.
Jahody
Jahody jsou známy pro své vysoké antioxidační schopnosti, bojují proti zánětům způsobeným volnými radikály. Jahody jsou údajně schopny snižovat oxidační stres a záněty v mozkových tkáních. Podporují funkci a zdraví mozku především během stárnutí.
