<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <!-- Responsiv --> <ins class="adsbygoogle" style="display: block;" data-ad-client="ca-pub-1638069512645924" data-ad-slot="1254074498" data-ad-format="auto"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>

Od ledna do jara je velmi vhodná doba na pročištění ledvin. Na jaře se přirozeně spouští očista těla a tak jsou ledviny nuceny filtrovat větší množství toxinů než obvykle. Proto je vhodné, aby v tomto období již byly co nejvíce pročištěné.

Mnoho lidí má bohužel tendenci podceňovat důležitost tohoto orgánu. Mezi hlavní fyzické příznaky nerovnováhy funkce ledvin patří: zpomalení růstu, předčasné stárnutí, otoky, tmavé kruhy a povislé váčky pod očima, otoky, bolesti v oblasti bederní páteře, šedivění vlasů, nezdravé vlasy, hormonální problémy, výtoky, bolesti kolen, problémy se zuby a lámavost kostí.

Jak tomu tedy předcházet:

1. Pijte hodně vody

Nejjednodušším způsobem, jak ledviny pročistit je dopřát jim pořádný průplach vodou. Dostatečné množství vody postačí na to, aby se vyplavily hlavní toxiny a usazeniny. Pijte proto v tomto období 2,5-3l vody denně.

2. Jezte ovoce bohaté na draslík

Draslík obsažený v ovoci je účinný pomocník při detoxikaci ledvin. Bohaté na draslík jsou: grepy, pomeranče, citróny, banány, meruňky, švestky a kiwi. Dalším zdrojem draslíku jsou mléko a jogurt. Sklenice grepového juicu denně zbaví tělo zbytkové močové kyseliny.

3. Nezapomínejte na bobule

Nejznámějšími pomocníky ledvin a močového měchýře jsou brusinky. Brusinky a ostatní lesní plody obsahují chinin, který se metabolickými procesy v játrech mění na kyselinu hippurovou. Ta pomáhá ledvinám při rozpouštění zbytků moči a močové kyseliny. Dále jsou brusinky známé pro jejich antibakteriální vlastnosti. Pozor však na juicy! Obsažený cukr zvyšuje kyselost moči a zatěžuje ledviny.

4. Přidejte ječmen a pohanku do jídelničku

Nahraďte rafinovanou bílou mouku a začněte používat více mouky ječné, celozrnné a pohankové. Ječmen se doporučuje na očistu a ochranu ledvin obzvlášť za přítomnosti cukrovky, kdy jsou ledviny více náchylné.

5. Jezte zásadité potraviny

Dalším faktorem zatěžující ledviny je překyselení organismu. Zásadité potraviny Vám pomůžou navrátit tělu neutrální rovnováhu: citrón, chřest, petržel, brokolice, česnek, syrový špenát, meloun, celer, řepa, mořské řasy, chlorella a ječmen

6. Choďte do sauny

Saunováním umožníte tělu, aby se zbavilo toxinů jinou cestou než přes ledviny. Proto, abyste dopřáli úlevu ledvinám choďte do sauny alespoň 1-2krát týdně.

7. Svěřte se do rukou bylinkám

Bylinek, které příznivě působí na močové cesty a na ledviny je celá řada. Například: zlatobyl, jahodník, jalovec, kokoška a čekanka. Většinou je lze najít v podobě čajové směsi. Chcete–li něco silnějšího, tak sáhněte po bylinné tinktuře.

8. Vynechte alkohol, kávu a čokoládu

Alkohol a čokoláda (spíše cukr v ní) velmi výrazně překyselují organismus. Navíc alkohol společně s kávou působí jako silné diuretikum. Odvodňují tělo a ledviny dostávají více zabrat.

9. Vyhněte se stresu

Na závěr to nejdůležitější. Stres, strach a napětí jsou emoce, které ledviny velmi silně zatěžují. Zatížené ledviny pak pracuji o dost pomaleji. Dochází tak ke zhoršení funčnosti celého organismu. Taková dlouhodobá zátěž se nám může vrátit zpátky v podobě únavy, deprese, nedostatku vůle, nedůvěry, záchvatů paniky, slabosti, plachosti a poruchy soustředěnosti. Dělejte, proto vše, co Vám v této oblasti pomůže: sport, cvičení, meditace, procházky a hlavně klidný, zdravý a vyvážený životní styl.