
Existuje několik druhů vanilky, které se označují podle místa původu. Nejkvalitnější druhy se vyznačují jemným bílým popraškem vanilinu na povrchu lusku. Vanilka obsahuje až na 200 aromatických látek, z nichž nejvýraznější je vanilin a piperonal.
Nejznámnější a nejčastější využití vanilky je samozřejmě v kuchyni. Přidává se do moučníků, pečiva, zmrzliny, nápojů. Ovšem už zmiňovaní Aztékové vanilku využívali k léčebným účelům. Zejména k podpoře srdeční činnosti, při únavě a věřili, že vanilka odhání strach a dodává sílu a zdraví. Taktéž ji považovali za silné afrodiziakum. Příjemná vůně vanilky totiž úzce souvisí s lidskými feromony a zvyšuje erotickou přitažlivost.
Vanilku v biokvalitě můžete koupit třeba tady
Též obsahuje antioxidační polyfenoly, takže pomáhá v boji proti volným radikálům, zánětům, srdečně cévním onemocněním, pomáhá předcházet množení rakovinových buněk. Má také silné antibakteriální a antimykotické účinky. Může být užitečná i ženám v případě bolestivé menstruace, pomáhá upravit nepravidelný cyklus či zmírnit menstruační křeče. Pomáhá i v případě kožních obtíží.

Takže teď už si můžeme dát vanilkový rohlíček či zmrzlinu bez výčitek svědomí. Ovšem pouze v případě, že jsou z pravé vanilky.
