Dobrá a pestrá strava je důležitá pro naše duševní i fyzické zdraví. Náš mozek potřebuje živiny, stejně jako srdce, játra nebo svaly. My můžeme našemu mozku pomoci k dobrému výkonu dodržováním několika zdravých stravovacích návyků. Jak tedy zvýšit výkon našeho mozku a co bychom měli vědět?
1. Proč jíst více barevné zeleniny a ovoce
Snažte se jíst ovoce a zeleninu různých přírodních barev, protože jednotlivé barvy indikují různé výživové profily.
- Červené ovoce a zelenina jsou často nabité antioxidantem lykopen, který pomáhá tělu vytvářet vitamin A. Rajčata, meloun, červené zelí, třešně, červená řepa jsou dobrou volbou.
- Většina žluté a oranžové zeleniny a ovoce, jako je mrkev, grapefruit, citron, mango, papája, dýně, sladké brambory a ananas, jsou bohaté na beta-karoten, který může chránit zrak, stejně jako udržet naše zuby a kosti zdravé.
- Bílé ovoce a zelenina, včetně banánů, květáku, česneku, zázvoru, hub, brambor, cibule a bílé kukuřice, obsahují vysoké množství vlákniny, což pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu a může také snížit riziko srdečních onemocnění.
- Zelená zelenina a ovoce jsou plné tun živin, které jsou pro nás nezbytné tím, že posilují imunitní systém, pomáhají bojovat proti škodlivým volným radikálům, snižují krevní tlak a snižují riziko rakoviny. Snažte se přidat více ovoce a zeleniny do jídelníčku jako je brokolice, okurky, zelené fazolky, zelené zelí, kiwi, špenát, hrách a cukety.
2. Proč potřebujeme dobré tuky
Náš mozek se skládá převážně z tuku. Strava plná zdravých nasycených tuků je tedy pro naše mozkové funkce velmi důležitá. Jak si vybrat „dobré tuky“? Odborníci lidem doporučují, aby jedli více potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, semena a ořechy. Dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby, lněná semínka, slunečnicová semena, vlašské ořechy, Chia semena, losos, sardinky, makrely, sledi.
3. Proč by měly být v naší stravě zahrnuty některé byliny a koření
Byliny a koření nejsou jen k dodání chutí do našeho jídla. Ve skutečnosti jsou velmi užitečné při zlepšování inteligenčního potenciálu a zlepšení paměti. Některé koření a byliny mohou udělat více pro vaše zdraví, než si myslíme:
- Kurkuma obsahuje kurkumin, tato chemická látka že snižuje riziko Alzheimerovy choroby.
- Tymián je taky skvělý pro zlepšení naší mozkové funkce. Těkavé oleje v tymiánu mohou zvýšit hladiny omega-3 mastných kyselin v mozku, což je důležité pro zlepšení paměti a schopnosti učení.
- Rozmarýn dobře bojuje proti poškození volnými radikály v mozku, protože má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
- Muškátový oříšek může zlepšit práci mozku díky sloučenině zvané myristicin, která je známá jako prevence Alzheimerovy choroby. Muškát také snižuje stres a deprese. Pokud trpíte depresí nebo úzkostí, muškátový oříšek může pomoci.
Další skvělé bylinky napomáhající vysokému výkonu mozku jsou skořice, hřebíček, bazalka svatá, oregano, šalvěj a česnek. Přidejte tyto bylinky do svého jídelníčku!
4. Držte se dále od potravin, které poškozují mozek
Pokud jste se již setkali se špatnou funkcí mozku, pak je čas odstranit některé potraviny ze svého jídelníčku, jako jsou potraviny bohaté na cukr a nezdravě zpracované potraviny, což jsou především smažené potraviny, slané potraviny a trans-tuky. Vhodné je omezit příjem alkoholu.