Využití kokosového oleje má dlouhodobou tradici nejen díky jeho léčebným vlastnostem, ale také v kuchyni během přípravy pokrmů. Získává se lisováním čerstvé dužniny plodu kokosovníku neboli kokosového ořechu. Konzistence kokosového oleje za pokojové teploty je tuhá až poloměkká a při teplotě lidského těla kapalní. Při výběru oleje je vhodné se zaměřit na ty s označením „panenský“. Toto označení nám říká, že je olej lisovaný zastudena a tudíž neztratil žádný ze svých pro člověka významných vitaminů – A, C a E. Lidé po celém světě stále častěji objevují blahodárné účinky tohoto oleje, který je označován za jednu ze „superpotravin“.

Jak využít kokosový olej v kuchyni? Tento olej je teplotně velice stabilní, nepřepaluje se, a proto je vhodný pro vaření i pečení při vysokých teplotách, např. také pro přípravu palačinek nebo orientální kuchyně. Výborně se hodí do salátů nebo při pečení vánočního cukroví. Můžeme jím zcela nahradit ostatní rostlinné oleje.

Kokosový olej je vhodné použít také v péči o pokožku. Díky jeho hydrataci jej můžeme použít jako masážní olej pro všechny typy pleti. Příznivě působí proti vzniku vrásek a povislé kůže, která doprovází stárnutí.  Použít jej můžeme také během léčby lupénky, dermatitidy, ekzému a dalších kožních nemocí pro zmírnění jejích příznaků.

Jeho užití je vhodné také v péči o vlasy – dodává jim lesk, poškozeným vlasům navrací jejich sílu, působí proti roztřepeným konečkům. Díky vlastním zkušenostem můžeme doporučit nanést kokosový olej po celé délce vlasů, nechat jej působit alespoň 30 min. a po té vlasy běžně umýt šamponem. Doporučujeme používat alespoň jednou týdně. Masírováním pokožky kokosovým olejem zmírníte také tvorbu lupů.

Kokosový olej obsahuje vysoké množství kyseliny laurové, která pomáhá při prevenci různých srdečních onemocnění, jako je vysoký cholesterol nebo vysoký krevní tlak, také působí preventivně proti výskytu aterosklerózy. Pozitivně působí na funkci štítné žlázy, zrychluje metabolismus a nenamáhá slinivku břišní, díky čemuž je skvělým pomocníkem v boji s obezitou a při snižování váhy. Také posiluje náš imunitní systém. Bylo prokázáno, že kokosový olej má antibakteriální a antivirové vlastnosti. Zlepšuje funkci trávícího systému a zabraňuje různým žaludečním a střevním obtížím. Byl prokázán také pozitivní vliv při prevenci onemocnění jater, žlučníku a ledvin, pomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Účinků kokosového oleje je opravdu spousta. Myslím, že označení „superpotravina“ mu náleží právem. Mimo zde vybrané příznivé účinky nesmíme v dnešní době opomenout kladný vliv na lidskou psychiku. Kokosový olej má uklidňující vlastnosti a napomáhá při odstraňování stresu, například jemnou masáží hlavy.