Kdo by neznal krásnou královnu zahrad – růži? Už možná méně se ale ví, že růže je mezi bylinkáři velmi ceněnou léčivkou. Dnes po světě existuje kolem 12 000 kultivarů růží. K léčebným či kosmetickým účelům se ovšem nejvíce používá růže stolistá (Rosa centifolia), růže damascénská (Rosa damascena) a u nás divoce rostoucí růže šípková (Rosa canina). V čínské tradiční medicíně se pak ještě používá růže čínská (Rosa chinensis).

Nejvzácnější z nich je růže damascénská (známá také jako bulharská). Díky vysokému obsahu silic je ze všech růží nejvoňavější a používá se na výrobu růžového oleje. K výrobě 1 kg růžového oleje je třeba 3 tun okvětních plátků. Náročnosti výroby také odpovídá jeho cena. Olej má velmi silné regenerační účinky a je velmi ceněn v kosmetice. Rozjasňuje a zklidňuje pleť. Je také velmi účinný v aromaterapii, kdy pomáhá proti depresím. Pokud při panické atace či jiných akutních psychických obtížích natřeme nemocnému hrudník růžovým olejem, pomůže to zmírnit jejich průběh.
Na našem území se odedávna pěstovala a byla velmi oblíbená růže stolistá. Růže obsahuje mnoho účinných látek. Zejména třísloviny, flavonoidy quercetin, kemferol, kyselinu galovou, polysacharidy, silici, vosky a sliz. Jsou prokázány její velmi silné antivirové, antibakteriální, antiseptické, detoxikační, protizánětlivé účinky. Dokonce se v některých výzkumech ukazuje, že by látky obsažené v růži stolisté mohly mít vliv na omezení množení viru HIV. Čaj z růže byl dříve doporučován dokonce při TBC, zápalu plic, bronchitidě a jiných plicních obtížích. Růže má také příznivý vliv na posílení organismu při astmatu, chřipce, rýmě.

Růže také harmonizuje zažívání, podporuje správnou střevní mikroflóru, posiluje játra a pomáhá i při harmonizaci centrálního nervového systému. Vhodná je i při léčbě nespavosti.
Zevně se používá do koupelí, jako pleťové tonikum, do kosmetiky obecně. Působí antioxidačně a celkově pokožku zklidňuje a regeneruje.
Růžovou vodu si můžeme vyrobit i doma. Okvětní lístky růže zalijeme převařenou, schládlou vodou a necháme přes noc macerovat. Uchováváme v ledničce a co nejdříve spotřebujeme. Avšak pozor. Pokud bychom chtěli použít růži z naší zahrádky, neměla by být nijak chemicky ošetřována. Macerát můžeme použít zevně i vnitřně, třeba ještě s citronem, meduňkou jako limonádu.