Lucuma  (Pouteria lucuma) je prastarým peruánským ovocem. Objevuje se i v peruánských mýtech a legendách. Podle kronikářů a historiků, bylo použití Lucumy zaznamenáno již před érou Inků. Na území Peru, v andských oblastech, jsou ještě stále ekotypy Lucumy rostoucí divoce. Jeho jiné názvy jsou Lúcumo, lucmo.

Toto znovuobjevené ovoce, které staří Inkové skutečně vyvažovali zlatem, roste na stromech asi 15 m vysokých v nadmořské výšce 1 000 – 2 400 m. V Peru se používá již tisíce let jako léčebný prostředek a zdravé dochucovadlo. Její chuť připomíná směs sladkých brambor, javorového sirupu a karamelu. Oválné plody velikostně srovnatelné s avokádem mají zeleno-hnědou slupku a oranžovou šťavnatou dužinu s hnědými semeny. Dužina se konzumuje za čerstva a nebo častěji ve formě prášku.

Z hlediska výživových hodnot je Lucuma velmi bohatá. Díky tomu je zařazována mezi superpotraviny a má spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Plody obsahují sacharidy, bílkoviny, beta-karoten, železo, vápník, zinek, vitamín B3 a velké množství vlákniny.

Je dobrým zdrojem pomalu vstřebatelných sacharidů. Plody Lucumy jsou přirozeně sladké, ale mají nízký glykemický index, takže jsou zdravou volbou pro jednotlivce, kteří chtějí snížit spotřebu cukru.

  • Lucuma má vysoký obsah niacinu (vitamín B3), který usnadňuje metabolismus proteinů a má vliv na tvorbu energie. Tímto je velmi vhodnou například pro sportovce.
  • Doporučuje se k léčbě deprese a k udržení správné činnosti nervového systému.
  • Nedávné studie potvrzují, že tento vitamín pomáhá snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, proto je důležitý při léčbě mnoha nemocí, zejména obezity a kardiovaskulárních onemocnění.
  • Poměrně vysoká hodnota obsahu železa pomáhá ke zvýšení hladiny hemoglobinu v krvi, což je důležité při boji s anemií (díky sladké chuti velmi chutná i dětem).
  • Obsah karotenu může snížit riziko infarktu myokardu a zvyšuje účinnost imunitního systému.
  • Lucuma, kromě toho, že má vynikající chuť, má také vysokou výživovou hodnotu.
  • Pomáhá zmírnit příznaky únavy.
  • Má dobrý vliv na stav pokožky. Pomáhá při léčbě kožních onemocnění a podráždění.

 

Lucuma má široké využití i v kuchyni:

  • Lze z ní připravovat různé ovocné koktejly, pudinky, dorty, koláče, výborná je při výrobě domácí zmrzliny.
  • Jako prostředek k ochucení do ovesné kaše a cereálií, výborně zvýrazní také jogurt a tvaroh.
  • Je výborným doplňkem jídelníčku nejen pro osoby vyznávající aktivní a zdravý životní styl, ale i pro jedince na dietním režimu či diabetiky.
  • Může být také adekvátní náhražkou rafinovaného cukru, a dá se používat jako sladidlo
  • Neobsahuje lepek.

Obsah karotenu může snížit riziko infarktu myokardu a zvyšuje účinnost imunitního systému.