Maca („Maka“) neboli Řeřicha peruánská je rostlina, která roste ve vysokých nadmořských výškách (4 000 – 4 500 m. n. m.) centrálních And, kde je opravdu extrémní počasí – chlad, ostré slunce a prudký vítr. Maca patří do skupiny rostlin, které mají místo kořene bulvu. V chuti je Maca nasládlá, zemitá, s příchutí ořechů.

Maca je známá už od pradávna. Byla domestikována před 1 300 až 2 000 lety, ještě dříve než byla tato oblast osídlena Inky. V dobách Inků byla Maca považována za svatý pokrm. Především proto, že dodává tělu vitalitu a sílu. Díky tradici rodin žijících v této oblasti se tajemství pěstování a zpracování Macy udrželo i po úpadku impéria Inků a vděčíme jim za to, že se tyto vědomosti udržely až dodnes.

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <!-- Responsiv --> <ins class="adsbygoogle" style="display: block;" data-ad-client="ca-pub-1638069512645924" data-ad-slot="1254074498" data-ad-format="auto"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>

 

Tajemství až zázračných účinků Macy tkví především ve složení půdy oblasti Juninu, ve které Maca roste. Zdejší plošiny a skály jsou složeny z vápence, dolomitu a dalších minerálů. Ostrý vítr a déšť je splavují a minerály se vsakují do půdy. Je to v podstatě dokonalé hnojivo, které přirozeně obohacuje zeminu. Maca má skvělou schopnost vstřebávání těchto životně důležitých složek a zároveň je odolná vůči škůdcům a chorobám, které postihují ostatní andské rostliny.

Bylo vědecky prokázáno, že Maca obsahuje 10,5% bílkovin a 8,5% vlákniny. K tomu 19 esenciální aminokyselin. Je také zdrojem vitaminů A, B1, B2, B3, C a D, stejně jako minerálů, jako je hořčík, sodík, draslík a další. Zároveň obsahuje unikátní sloučeniny makainy a makamidy, které podporují zdravou energickou hladinu.

Maca patří mezi adaptogeny. Adaptogeny jsou rostlinné produkty, které zvyšují odolnost organismu vůči stresovým situacím nebo tělesné únavě, zlepšují schopnost odolávat změněným podmínkám.

Podle vědeckých studií udržuje hormonální rovnováhu, mírní deprese, psychické vyčerpání. Posiluje mozkovou činnost, podporuje imunitu organismu. Zlepšuje Maca libido a má pozitivní vliv na zdravou sexualitu, zmenšuje menstruační bolesti a pomáhá ženám v období menopauzy. Reguluje hladinu cholesterolu, využívá se v případech podvýživy, pomáhá při léčbě tuberkulózy a nádorových onemocněních žaludku. Urychluje růst vlasů po chemoterapii, zlepšuje hojení ran.

Maca je také velice oblíbený doplněk stravy sportovců, zvyšuje fyzickou zdatnost, urychluje regeneraci, zabraňuje nadměrnému opotřebení kloubů a šlach.

Macu je možné užívat sušenou na jemný prášek (např. přidávat do smoothie apod. nebo v tobolkách). Také je možné ji konzumovat syrovou, pečenou, nebo zpracovanou na džem. Bohužel u nás je v této podobě těžko k dostání.