Na první pohled vypadá nenápadně. Žlutá až žlutozelená tekutina, která zbude vlastně jako odpad po výrobě sýra či tvarohu. Odpad svým zázračným složením však rozhodně nepřipomíná. Syrovátka je naprosto unikátním, lehce stravitelným zdrojem
- kvalitních bílkovin (např. laktoferinu, který pomáhá účinně vstřebávat železo)
- vitamínů skupiny B (B1, B2, B6, B12), vitamínu C, E
- minerálů: hořčíku, fosforu, vápníku, draslíku, sodíku, zinku, niacinu, biotinu, kyseliny listové a panthotelové
Sušená syrovátka obsahuje přibližně 10 – 13% bílkovin, 1,5 % tuku, 77 % laktózy a kolem 7 – 9 % minerálních látek. Její vysoké nutriční hodnoty a přitom nízký podíl tuků ocení nejen sportovci či ti, kteří se snaží zhubnout. Ale i lidé trpící např. vysokým tlakem či trávicími obtížemi.
Její účinky při pravidelné konzumaci jsou velmi široké:
- syrovátka reguluje pH organismu
- pomáhá odvádět toxiny z těla
- je vhodná pro těhotné ženy – odvádí vodu z těla a přitom nesnižuje hladinu vápníku
- napomáhá snižovat hladinu cholesterolu
- pomáhá regulovat rychlost metabolismu
- je silně protizánětlivá, omezuje záněty střev a žaludku
- podporuje činnost ledvin, napomáhá snižování krevního tlaku
Syrovátka však pomáhá i při vnějším užití. Často se používá i v kosmetickém průmyslu či při léčbě kožních onemocnění. Díky svým protizánětlivým účinkům je vhodná při :
-
-
- léčbě akné
- atopickém ekzému
- koupelích pro citlivou pleť
-