<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <!-- Responsiv --> <ins class="adsbygoogle" style="display: block;" data-ad-client="ca-pub-1638069512645924" data-ad-slot="1254074498" data-ad-format="auto"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>

Banány patří mezi jedno z nejvíce konzumovaných ovocí na světě, pravděpodobně se drží na skvělém druhém místě hned za jablky. A není divu! Banán totiž obsahuje plno vitamínů a látek, které mohou značně ovlivnit celý náš organismus. Pojďme si o nich říct něco bližšího.

V tropických zemích jsou banány považovány za základní potravinu. Využívají se také listy banánovníku a sice jako talířky a nebo na balení potravin. Štáva z mladých listů je vhodná proti průjmu, celé listy mají příznivé účinky jako obklady na popáleniny, šťáva z kořene zase snižuje horečku. Plody se po usušení mohou pomlít na mouku, ve východní Africe vyrábějí dokonce banánové pivo.

Banán obsahuje tři přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu a je bohatý na vlákninu. Díky tomu je skutečnou pokladnicí energie! Podle výzkumů obsahují dva banány tolik energie, kolik je potřeba k 90-ti minutovému náročnému tréninku. To je hlavní důvod, proč jsou banány tolik oblíbené u sportovců. Podívejme se, jaká další pozitiva banán má:

 

  • Vysoký obsah železa v banánech dokáže stimulovat hemoglobin a je tak přínosný při léčbě chudokrevnosti (anémie).

  • Má vysoký obsah B vitamínů, které zklidňují nervovou soustavu. Mimo to obsahuje banán tryptophan, druh proteinu, který tělo přeměňuje na serotonin. Ten organismus uklidňuje, zlepšuje náladu a celkově nám dodává pozitivnější a šťastnější náladu.

  • Banán je skvělým zdrojem draslíku. Ten je potřebný pro správnou funkci mozku. Chcete-li zvýšit aktivitu mozku, dopřejte si alespoň 1 banán každý den.

  • Výborné účinky má banán na vysoký krevní tlak. Je to především díky tomu, že má vysoký obsah potasia a přitom nízký obsah soli. US Food and Drug Administration udělila dokonce banánovému průmyslu povolení oficiálně hlásat schopnosti banánu, které má při snižování rizika vysokého krevního tlaku a vzniku infarktu.

  • Obsah vlákniny pomáhá při obtížích s trávením. Banán neutralizuje žaludeční šťávy, které často stojí za pálením žáhy. Díky své hladké struktuře se často využívá jako dietní jídlo při žaludečních vředech a jiných obtížích.

  • Banán nám přijde vhod také po bujarých oslavách. Banánový milkshake oslazených trochou medu zabírá skvěle na kocovinu. Banán nám zklidní žaludek a dodá energii, med srovná hladinu cukru a mléko utiší a zavodní organismus.

 

Přidat banán do každodenního jídelníčku se jistě vyplatí. Ať již při zdravotních potížích, tak také jako prevence nemocí a doplnění vitamínů. A co teprve ten příval energie a pocitu štěstí!