Granátové jablko bylo v mytologii považováno za symbol plodnosti, hojnosti a blahobytu. Bylo též atributem starověkých bohů a i v křesťanství bývá zobrazováno jako symbol vzkříšení Krista či čistoty Panny Marie. Úcta, jakou bylo granátové jablko zahrnuto po staletí dává tušit, jak významný přínos pro člověka a jeho zdraví toto u nás trošku opomíjené ovoce má.

Původem je granátovník obecný, postaru také marhaník granátový (Punica granatum) ze středozemí. V této oblasti se léčivé účinky se připisují nejen plodům, ale i kořenům a kůře.

Granátové jablko je z 80% tvořeno vodou, ve zbylých 20% ovšem najdeme velmi zajímavé a cenné látky. Zejména dvě unikátní. Punikalaginy, což jsou extrémně silné antioxidanty, které jsou obsaženy ve šťávě a slupce. Šťáva z granátových jablek má třikrát vyšší antioxidační aktivitu než zelený čaj či červené víno.  Druhou unikátní složkou je kyselina puniková. Je to vlastně olej ze semen granátového jablka, který má velmi silné biologické účinky.

Dále pak granátové jablko obsahuje: vitamíny A, B1, B2, B3, B9, C, E, fosfor, mangan, selen, měď, křemík, zinek, hořčík, železo, draslík, vápník, flavonoidy, taniny, vlákninu, enzymy a také fytohormony.

Díky této kombinaci může granátové jablko, mimo jiné, pomoci v léčbě či prevenci při rakovině prostaty, prsu. Denní pití šťávy snižuje i krevní tlak, pomáhá při srdečních onemocněních. Snižuje cholesterol v krvi a brání kornatění tepen. Je účinné i při léčbě erektilních dysfunkcí.

Má také silné protizánětlivé účinky, takže může pomoci i při revmatu či artritidě. Při plísňových či kvasinkových infekcích. Zlepšuje paměť a zrak, zlepšuje fyzický výkon, zbavuje tělo škodlivin, zlepšuje činnost ledvin, zpomaluje proces stárnutí buněk, díky fytohormonům může ženám ulehčit při bolestivé menstruaci či pomoci s hormonálními výkyvy v přechodu.

Zevně dokáže tonizovat a vyživovat pokožku, odedávna je považováno za elixír mládí. Takže široké využití má i v kosmetice a dermatologii. Celkově je granátové jablko považováno za nejzdravější ovoce vůbec.

Právě začíná jeho sezóna, tak letos zkuste ochutnat. Zrníčka se dají přidat do dezertů, pudingů, ranních kaší, salátů, pomazánek. Ať vám zdraví slouží.