Červen je měsícem počínajícího léta, symbolizuje ho červená barva. Podle tradiční čínské medicíny je v měsíci červnu nejvíce ohroženo tenké střevo. Tenké střevo je část trávicí trubice mezi žaludkem a tlustým střevem, kde dochází ke konečné fázi trávení a ke vstřebávání většiny živin přes stěnu střeva do krve. Tenké střevo člověka je asi 5-6 metrů dlouhé a 3-3,5 cm široké. Má plochu až 300 m2. Jeho párovým orgánem je srdce. Oba orgány náleží elementu ohně. Podle TČM tenké střevo chrání srdce před přílišnou horkostí a napětím, které odvádí přes močový měchýř pryč. To může být někdy vysvětlením pro opakované záněty močového měchýře bez bakteriálního nálezu.
Tenké střevo je tvořeno dvanáctníkem, lačníkem a kyčelníkem. Poruchy těchto částí mají druhotně vliv i na páteř, slinivku a tím i na sliznice. Nejčastějším projevem poruchy funkce tenkého střeva je zácpa a nebo průjem. A to jak akutní, tak ten chronický. Akutním průjmem není myšlen infekt, ale třeba průjem ze strachu nebo nervozity. Podle alternativního přístupu je tenké střevo jakýmsi analytikem a správcem našich prožitků. Stejně, jako se v tenkém střevě rozhoduje, co tělo přijme či vyloučí z potravy, podobně se rozhoduje i v případě našich prožitků. Pokud se často vracíme k našim (negativním) prožitkům a zkušenostem, můžou se tyto začít ve střevě „hromadit“ a způsobit zácpu. Průjmem nám zase naše tělo může sdělovat, že jsme pod tíhou strachu, není schopné vyhodnotit, zda je pro nás tato situace přínosná či nikoli a snaží se jí rychle zbavit. Dnes se oslabení tenkého střeva může projevovat i nesnášenlivostí lepku či Crohnovou chorobou.

Tenkému střevu prospějeme především tím, že se budeme vyhýbat stresu, naučíme se vědomě dýchat zhluboka a do břicha. Nepřevalujme myšlenky v hlavě příliš dlouho, nebuďme přehnaně kritičtí (ani sami k sobě). Nezahlcujme se nevyřešitelným, zkusme věci někdy prostě přijmout, více si důvěřujme.
Můžeme samozřejmě přispět i zdravou a pravidelnou životosprávou a pohybem. Z potravin jsou vhodné:
-
mléčné výrobky především zakysané – jogurty, kefír, zkuste dát přednost kozím a ovčím produktům
-
potraviny s dostatečným množstvím vlákniny
-
zelenina: čekanka, česnek, cibule, pórek, topinambur, kysané zelí, pickels, hlíva ústřičná, chřest
-
ovoce: červený meloun, maliny, třešně, červené hrozny, jahody, červená jablka
-
luštěniny: vhodnější je naklíčená forma nebo fermentované výrobky jako miso, tempeh
-
obiloviny lépe bezlepkové: jáhly, pohanka, rýže, quinoa
-
koření: hřebíček, kurkuma, skořice, fenykl, kardamon
-
bylinky: máta, majoránka, oregano, pažitka, libeček, tymián, šalvěj, pelyněk, pampeliška, jako prevence kopretina řimbaba
-
kvalitní tuky, nejlépe lněný olej
-
jablečný ocet, umeocet, zelený ječmen, chlorella