Játra jsou největším orgánem v břišní dutině, jsou chemickou továrnou – čistírnou v těle, jsou hlavním orgánem látkové výměny a jejich činnost ovlivňuje prakticky všechny naše orgány. Jsou detoxikačním orgánem našeho těla, filtrem i úložištěm důležitých látek. Bohužel se v nich ukládají i ty škodlivé, takže je důležité o játra pečovat a občas jim dopřát oddech. Zvláště měsíc duben je k tomu nejvhodnější, neboť podle čínské medicíny jsou právě v dubnu játra nejvíc oslabená a případné nedostatky v jejich činnosti se touto dobou projeví nejvíce.

Podle orgánových hodin je nejvyšší energie jater mezi 1 – 3 hodinou ranní a nejnižší mezi 13 – 15 hodinou. Játra ovlivňují i šlachy a svaly, jejich stav se odráží i na kvalitě nehtů. Smyslovým orgánem, na kterém se projeví špatná činnost jater, jsou oči.

V játrech nejsou nervy, takže na jejich případné problémy nás neupozorní bolest. Nedostatečné fungování jater se může projevovat těmito příznaky:

  • velkou a trvalou únavou

  • bolestí svalů, šlach a velkých kloubů

  • zvýšenou teplotou

  • problémy se zažíváním

  • pálením žáhy

  • problémy se zrakem, jeho náhlé zhoršení

  • nespavostí

  • bolestí hlavy

  • bolestí ve stehnech

  • zvýšenou lámavostí nehtů

  • při chronickém onemocnění jater i poruchy funkce čelistí

  • alergické projevy

Oslabená játra se mohou projevit i v psychice:

  • deprese

  • hněv

  • dlouhé vzdechy

  • zlost

  • žárlivost

  • zuřivost

  • pocit cizího tělesa v krku

Jak posílit játra?

Dá se říci, že játrům obecně prospívají potraviny přirozeně kyselé chuti a doplňují je potraviny hořké – hořčiny. Úplně to nejjednodušší, co pro játra můžete udělat, je konzumace čerstvých mladých lístků pampelišky, sedmikrásky, medvědího česneku, kopřivy. Naprosto zázračný je ostropestřec mariánský,

z dalších bylin pak vachta třílistá, smil písečný, kořen pampelišky, kořen hořce žlutého, kopřiva, při těžších stavech se doporučuje artyčok či tinktura z něj.

Doporučuje se strava vařená v páře, dušená. Z potravin se doporučují naklíčené mungo fazole a obecně výhonky z luštěnin, z obilovin rýže, špalda, kuskus, bulgur, pohanka, jáhly. Zelenina nejlépe zelená: saláty, polníček, zelený hrášek, kyselé zelí, bílá ředkev, kedlubny. Pokud jíte maso, doporučuje se konzumace jater, nejlépe drůbežích z oveřeného chovu. Ryby se doporučují pouze sladkovodní.

Rozhodně se nedoporučují potraviny tučné, smažené, grilované, pečené, příliš kořeněné, sádlo, máslo, majonéza, uzeniny, některé druhy ryb jako makrela či losos, čerstvé pečivo.

Vhodné je každé ráno začít sklenicí vody s citronovou šťávou. Také můžete vyzkoušet nápoj k pročištění jater: sklenice čerstvé mrkvové šťávy, lžíce kvalitního olivového oleje a šťáva z půlky citronu. To pít každé ráno po dobu 3 týdnů.